Regionala Arkiv

Projektnamn: Regionala Arkiv

Projekttyp: Utbilding

Läge:Rhône, Lyon, Frankrike (+Dom -Tom)

 

Akustisk komfort – högsta prioritet i Rhône

 

När beslutet klubbades att bygga Archives départementales du Rhône (regionarkivet i Rhône) tog projektarkitekterna tydlig ställning för en modern design.

 

Arkitekterna såg till att byggnadens foajéer och ytor blev så rymliga som möjligt. Naturligt ljus används för att lätta upp utrymmet och resultatet har blivit en luftig miljö. Stora öppna ytor som dessa innebär dock alltid ett stort problem för ljudkomforten. Akustikfrågorna fick därför absolut högsta prioritet i dessa områden eftersom besökarna antingen behövde tystnad för att studera, eller optimerad akustik när ytorna ska användas för föreläsningar.

 

Det var viktigt att hitta rätt akustisk balans för byggnadsinteriörens diverse syften. På grund av takhöjden har arkitekterna insisterat på en fast monterad lösning. Lösningen blev Designpanel. Arkitekterna var också mycket positiva till idén att Designpanel använda vårt exklusiva perforeringsmönster Tangent vilket skulle ge deras tak en utformning som ingen annan kan matcha, och som samtidigt ger projektet en perfekt akustisk balans.

 

Panelerna med måtten 900 x 2400 mm och perforering i mönstret Tangent ger också taken ett speciellt utseende på grund av perforeringarnas ledande linjer. Arkitekternas användning av ledande linjer genom perforerade tak har också kombinerats med byggnadens stora glasfasader i syfte att skapa en känsla av ”utomhus inomhus” där exteriören speglas i interiörens linjer.

 

Relaterade referenser

Reference_thumb_BBC_UK

Arbete

BBC Media Village

En ljudföreställning hos BBC

Reference_thumb_IT-University_DK

Utbilding

IT University

Diskret akustisk lösning

Reference_thumb_Nord-Anglia-International-School

Utbilding

Nord Anglia International School

Att skapa en miljö för högpresterande studier

Reference_thumb_Ostra_SE_1728

Sjukvård

Östra Sjukhus

Noggrant val av akustiska material för att passa rummets syfte

Relaterade produkter

Product_thumb_Designpanel

Designpanel

Kant B1
Osynliga fogar